Sai on keelatud ehk kuidas tunda ära gluteenitalumatus?

Gluteenitalumatus

Kui jääte haigeks pärast gluteeni (teatud tüüpi valgu) tarbimist, võib teil olla gluteenitalumatus. Võite kogeda pärast söömist väsimust, iiveldust või puhitust. 

Teraviljade hulgas sisaldavad nisu, oder ja rukis valku, mida nimetatakse gluteeniks. Seda sisaldavad mitmed igapäevased toidud ja joogid nagu pasta ja õlu. Gluteeni võivad sisaldada toidulisandid, kosmeetika ja isegi teatud ravimid.

Gluteenitalumatus ja toiduallergia ei ole samad. Toiduallergia, näiteks nisuallergia, on siis, kui teie immuunsüsteem reageerib pärast teatud toidu söömist üle. Allergia võib põhjustada sügelust, oksendamist või õhupuudust. Gluteenitalumatus ei ole gluteeniallergia.

Tsöliaakia või gluteenitalumatus?

Tsöliaakia ja gluteenitalumatus on erinevad seisundid. Gluteen käivitab tsöliaakiaga inimestel autoimmuunreaktsiooni. See näitab, et nende immuunsüsteemid püüavad gluteeniga võidelda, nagu oleks see viirus. Nende seedesüsteem muutub selle reaktsiooni tagajärjel põletikuliseks ja saavad kahjustada. Tsöliaakiat põhjustab vigane geen. Paljusid antikehi, mis on gluteenilga võitlevad molekulid, leidub tsöliaakiahaigete veres suures kontsentratsioonis.

Paljud tsöliaakia ja gluteenitundlikkuse sümptomid on sarnased. Gluteenitalumatusega inimestel pole aga defektset geeni ega vastavaid antikehi.

Gluteenitalumatuse sümptomid

Nisust, odrast või rukkist valmistatud toite süües ilmnevad gluteenitundlikul inimesel sümptomid.

Siin on mõned võimalikud märgid gluteenitalumatusest:

  • väsimus;
  • puhitus ja kõhuvalu;
  • kõhukinnisus;
  • iiveldamine;
  • kõhulahtisus;
  • üldine halb enesetunne.

Kõiki eelnimetatud sümptomeid tuleb arstiga läbi arutada. Õige diagnoos on ülioluline, kuna paljudel maohaigustel on identsed sümptomid. Mõned sümptomid on ka sarnased laktoositalumatuse sümptomitega.

Igaüks, kellel on tõsine ebamugavustunne kõhus, peaks otsima viivitamatult arstiabi, kuna see võib olla märk meditsiinilisest probleemist.

Paljud neist sümptomitest sarnanevad tsöliaakia sümptomitega. Peamine erinevus gluteenitalumatuse ja tsöliaakia sümptomite vahel on see, et viimane võib teie peensoolt jäädavalt kahjustada ja põhjustada aneemiat ja pidurdunud arengut.

Millal minna arsti juurde?

Kui teil tekib pärast gluteeni sisaldavate toitude söömist mõni ülalnimetatud sümptomitest, peate konsulteerima arstiga. See võib viidata ohtlikule seisundile, nagu tsöliaakia või nisuallergia, või gluteenitalumatusele.

Kui teete koostööd arsti või toitumisspetsialistiga, et gluteeni oma dieedist eemaldada, võib teil esineda muid probleeme peale gluteenitalumatuse, kui teil on endiselt sümptomid või sümptomid süvenevad. Kui see juhtub, peaksite konsulteerima perearstiga, kuna peate võib-olla muutma oma dieeti või läbima täiendavaid teste.

Gluteenitalumatust saab diagnoosida Synlabis gluteenitalumatuse paketi abil.

Gluteenitalumatuse diagnoos

Praegu ei ole arstidele saadaval ühte kindlat testi, mis suudaks tuvastada gluteenitundlikkust. Kui kahtlustate, et teil võib olla gluteenitalumatus, viib teie arst läbi protseduuri, mida nimetatakse “välistusdiagnoosiks“. Selle tulemusena püüavad nad teil diagnoosida muid probleeme; kuid kui ükski neist ei kehti, võivad nad järeldada, et te ei talu gluteeni. Teie arst võib teid testida tsöliaakia ja nisutalumatuse määramiseks.

Tsöliaakia tuvastamiseks kasutatakse vereanalüüse. Testi tulemuste kinnitamiseks võib olla vajalik peensoole biopsia. Biopsia tehakse endoskoopilise operatsiooni käigus.

Nisuallergia on võrreldav teiste toiduallergiatega, sealhulgas pähkli- ja karpide allergiaga, kuid see erineb tsöliaakiast ja gluteenitalumatusest. Seda allergiat saab tuvastada nahatestiga, mille käigus arst torkab teie nahka väikese nisu kandva nõelaga.

Teie sümptomid võivad olla põhjustatud erinevatest meditsiinilistest probleemidest. Kui teie arst kahtlustab, et teil on gluteenitalumatus, võib ta soovitada teil gluteeni oma dieedist välja jätta, et näha, kas teie sümptomid paranevad.

Mis põhjustab gluteenitalumatust?

Arstid ei mõista veel täielikult gluteenitundlikkust ja nad ei tea, mis seda põhjustab. Puuduvad kindlad näitajad, mis näitavad, et keegi on gluteeni suhtes tundlik.

Milliseid toite tuleks gluteenitalumatusega inimesel vältida?

Nisu ja muud teraviljad võivad tänu valkudele, mida nimetatakse gluteeniks, imada vett, kleepuda omavahel ning jääda viskoosseks ja venivaks. Näiteks võimaldavad need taignal kerkida ja aitavad kaasa leivataigna tekstuurile.

Gluteen on valk, mida leidub teraviljas, sealhulgas nisus, odras ja rukis, seega võib gluteeni leiduda:

  • küpsised;
  • leivad ja küpsetised;
  • pastad;
  • mannaga valmistatud toidud;
  • õlu.

Tooted, mis ei ole ilmselgelt teraviljast valmistatud, kuid võivad sisaldada siiski gluteeni, on vürtsid, kastmed, supid ja konservtoidud.

Millised toidud ei sisalda gluteeni?

Toidud, mis ei sisalda gluteeni, on järgmised:

  • puuviljad ja köögiviljad;
  • riis;
  • kinoa;
  • kartulid;
  • tavalised liha-, linnu- ja kalatooted;
  • kaunviljad, nagu oad ja läätsed.

Inimene, kes püüab gluteeni vältida, peaks kindlasti hoolikalt lugema toidu etikette. Suurepärane võimalus võib olla ise oma kastmete ja suppide valmistamine.

Gluteenitalumatuse ravi

Gluteenitalumatuse ravina kasutatakse gluteenivaba dieeti. Isegi kui tunnete end paremini, peate jätkama gluteenivaba dieedi järgimist. Veendumaks, et teie keha saab kõik tervislikuks eluks vajalikud toitained, peate võib-olla võtma teatud vitamiine ja toidulisandeid.

Gluteeni dieedist täielikult eemaldamise strateegiate leidmine võib olla keeruline, kuna see sisaldub nii paljudes asjades, mida me tarbime. Toitumisspetsialist võib aidata teil luua dieedi, mis sobib teile kõige paremini, kui teil on gluteenitundlikkus.

Gluteenitalumatust ei saa täielikult välja ravida. Probleemid püsivad ja süvenevad aja jooksul, kui ei järgita arsti või toitumisspetsialisti poolt soovitatud dieeti.